Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева скри протокола от

...
Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева скри протокола от
Коментари Харесай

Тачева мина в кръгова отбрана по скандала с Лозан Панов за НИП

Директорката на Националния институт на правораздаването Миглена Тачева скри протокола от полемиката за смяната на разпоредбите за избор на началник на НИП, с които на процедура тя се бетонира на поста за идващите 5 години, без да влиза в съревнование с други кандидати за позицията.

" Сега " изиска протокола от съвещанието на Управителния съвет на НИП от 22 февруари, на което са признати разпоредбите в услуга на Тачева. И въпреки че предишния петък тя даде обещание да отговори, в случай че получи въпроси през пресцентъра си, в понеделник предложи протоколът и докладът за мандата й да бъдат поскани по Закона за достъп до публичната информация. Така Тачева употребява закона, с цел да протака отговорите, защото ЗДОИ слага период за отговор до 2 седмици, който множеството институции чакат да изтече, даже когато не им би трябвало толкоз време, с цел да съберат и дават информацията. Вероятно Тачева разчита, че ще бъде избрана отново, преди тези 2 седмици да изтекат.

За това, че Тачева е на път да получи втори мандат без конкурс, сигнализира преди месец ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и началник на УС на НИП. Той изясни, че прокараните промени, препоръчани от Тачева, водят до автоматизирано удължение с 5 години на мандата на настоящия шеф, даже и оценката за работата му да е междинна, като се заобикаля конкурсното начало. Измененията, представени от него, регламентират, че процедурата за избор на шеф на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди приключване на мандата на действащия шеф. Създава се обаче раздел " Преизбиране за втори мандат ", който регламентира процедура, която изпреварва другата:  " Процедурата се открива със заявление от шефа за преизбиране за втори мандат, което се записва в деловодството на НИП. Заявлението с прибавен към него отчет на шефа, се подава до ръководителя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди приключването на мандата ". 

В УС на НИП с изключение на Панов влизат още правосъдният министър Десислава Ахладова влизат, шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, основният прокурор Иван Гешев, членовете на Висшия правосъден съвет Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. доктор Сашо Пенов от ЮФ на СУ " Св. Климент Охридски ", който е представител на Министерство на правосъдието. Както " Сета " към този момент писа срещу препоръчаните от Тачева промени е дал своя вот единствено Панов. Чолаков, Гешев, Шекерджиев, Иванов и Пенов са ги подкрепили. Ахладова е имала негативно мнение, не е отсъствала от съвещанието на 22 февруари.

На въпрос на " Сега " Тачева не дава отговор чии са тези оферти за промени в разпоредбите. Тя увърта , че те са взаимствани от правилата за избор на шеф на НИП от 2007 и 2011 година и били " доразвити въз основата на мнението на ръководителя на УС, господин Лозан Панов, от 2016 година ". Това обаче няма по какъв начин да е правилно, защото в случай че през 2016 година Панов бе прокарал такива правила, то предходният шеф на НИП Драгомир Йорданов щеше да бъде определен на поста. Той обаче се яви на конкурс, наедно с други участници, който завоюва Тачева. Единственото, която Панов прави през 2016 година, е да изиска УС да оцени Йорданов, каквото условие има по закон.

Макар и да не признава, че разпоредбите са изменени по нейна самодейност, Тачева не крие, че няма по какъв начин различен да взе участие в процедурата. " В процедурата за още един мандат, която се основава на оценяване на активността и постигнатите резултати, не може да има различен претендент, така като директорът с право на втори мандат в тази процедура може да бъде единствено един ", дава отговор тя .

На въпроса дали съвещанието на Управителния съвет на НИП за преизбирането й ще бъде предавано онлайн, Тачева сочи, че НИП ще извърши условията и реда за обществено и транспарантно осъществяване на съвещанието, указани от ръководителя Лозан Панов. 

Още по тематиката вижте тук: , 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР